Je hebt je dit misschien al eens afgevraagd of je stelt je vragen bij de ingrediënten in onze hondenvoeding.
Hier krijg je een overzicht van de ingrediënten in hondenvoeding.
Granen - goed of slecht voor honden?
Je hebt misschien gehoord of gelezen dat granen schadelijk zijn voor honden. Uit wetenschappelijk oogpunt is er echter geen enkele reden om granen en de koolhydraten die ze bevatten als de slechterik te beschouwen. De verklaring is te vinden in de evolutiegeschiedenis van wolf naar hond. In de loop van duizenden jaren heeft de hond zich optimaal aangepast aan zijn leven in onze buurt. Daarbij is ook zijn vaardigheid om koolhydraten, zoals zetmeel, te verteren sterk verbeterd.
Waarom voeding zonder graan geven?
Het verteringsenzyme dat zetmeel verteert, is bij honden 7 keer zo actief als bij wolven. Onderzoekers vonden bovendien nog tal van aanwijzingen dat honden koolhydraten goed kunnen verteren. Daarom kan men tegenwoordig zeggen dat granen en andere koolhydraten niet per se ongeschikt zijn als voeding voor een hond.
Of een hond voeding mag krijgen die graan bevat, hangt veeleer af van de individuele verdraagbaarheid of anders gezegd, voeding zonder graan is enkel voor honden met een vastgestelde intolerantie of allergie een must - en dit is veel minder het geval dan velen geloven.
Graanvrije hondenvoeding
Als bij je hond wordt vastgesteld dat hij (bepaalde soorten) graan niet kan verdragen, kan hij gelukkig altijd nog genieten van onze graanvrije recepturen, zoals Happy Dog Sensible:
Alle Sensible-variëteiten behalve Karibik en Piemonte zijn ook verkrijgbaar in een Mini-versie voor kleine honden tot 10 kg. Bovendien bestaat ons Sensible Pure natvoer uit 100% dierlijke eiwitten en is het bereid zonder graan, soja of toegevoegde suiker.
Vleesaandeel - een onduidelijk begrip
Eiwit (proteïne) is een onmisbare bouwsteen in het organisme van een hond. Vlees doet dienst als belangrijke proteïnebron in hondenvoeding. Het begrip ‘vleesaandeel’ is echter noch beschermd, noch wetenschappelijk gedefinieerd. Het valt te vergelijken met het begrip ‘Light’ dat je op tal van producten voor ons mensen vindt. Een eerlijke vermelding op de verpakking definieert het ‘vleesaandeel’ als het aandeel dierlijke proteïnen van totale proteïnegehalte van de hondenvoeding.
Hoe zit het nu met het ‘vleesaandeel’ in Happy Dog droogvoer? Naargelang van de receptuur en de toepassing bedraagt het ‘aandeel dierlijke proteïnen van de totale proteïnen bij Happy Dog soorten tussen 70 en 80 procent. Bij onze speciale recepturen kan het aandeel dierlijke proteïnen daarvan afwijken om te kunnen voldoen aan de bijzondere behoefte waarop die aparte speciale voeding is afgestemd.
Overigens: Niet enkel het aandeel proteïnen in dierenvoeding is van belang, maar ook de variatie ervan, want niet alle proteïnen zijn dezelfde. Eiwitten bestaan immers uit afzonderlijke, maar van elkaar verschillende bouwstenen, de aminozuren. Sommige aminozuren zijn essentieel voor vleeseters. Het komt er dus op aan om de juiste mix te vinden. Een evenwichtige voeding is dan een basisvoorwaarde voor je hond om een tekort te voorkomen, om zijn prestatieniveau op peil te houden en om gezond oud te worden.
Beschrijving van de dierlijke proteïnebronnen
Er zijn wettelijke voorschriften voor de beschrijving van enkelvoudige voeding van dierlijke oorsprong van warmbloedigen. Wat vroeger soms omschreven werd als ‘gevogeltevleesmeel’, moet nu aangeduid worden als ‘gevogeltemeel’ of alternatief als ‘proteïne van gevogelte’ of ‘gevogelteproteïne’. Het gaat hierbij telkens om een hoogwaardige grondstof die dezelfde controles op levensmiddelen moet kunnen doorstaan als andere dierlijke levensmiddelen.
Bietenmelasse is geen verborgen suiker
Bietenmelassesnippers zijn het restant van een suikerbiet nadat de kristalsuiker en de suikersiroop eraan werden onttrokken. Wat overblijft zijn de vezelachtige bestanddelen van de suikerbiet. We gebruiken in onze dierenvoeding bietenmelassesnippers die ‘ontsuikerd’ zijn en tegelijkertijd erg rijk zijn aan ruwe vezels, die dienst doen als belangrijke voedingsvezels. Die bieden tal van voordelen voor de gezondheid: Ze zijn onontbeerlijk voor de gezondheid van de darmen van je huisdier en kunnen in geval van nood toxines van ziekteverwekkende darmbacteriën aan zich binden. Bietenmelassesnippers zijn dus niet zoet, maken niet dik en dienen niet om de smaak te versterken.
Wist je dat de bietenmelassesnippers die gebruikt worden in huisdierenvoeding nog maar zo minimale sporen van suiker bevatten dat ze zelfs in diabetesvoeding zitten?
En dat een 20 kg zware hond met een dagelijkse portie van 250 g voeding slechts een luttele 0,5 g suiker binnen krijgt? Ter vergelijking: zelfs een 2 g wegende eurocent is 4 keer zwaarder.
Wat is cellulose?
CBij cellulose gaat het om een goed verdraagbare, zeer zuivere bron van ruwe vezels, die oorspronkelijk van hout afkomstig is. Maar wat is de functie van cellulose in hondenvoeding? In dierenvoeding worden deze ruwe vezels bijvoorbeeld gebruikt om een goed verzadigend effect te verkrijgen of ook om de consistentie van de uitwerpselen bij gevoelige dieren te stabiliseren.
Cellulose zit daarom vaak vooral in recepturen die dieren bijvoorbeeld moeten helpen gewicht verliezen of in voeding voor puppy’s of oudere honden. Vraag je je toch nog af waarom er nu eigenlijk cellulose in voeding zit? Dat heeft een goede reden. Andere bronnen van ruwe vezels zouden voor deze recepturen in veel grotere hoeveelheden aanwezig moeten zijn, wat de hoeveelheid uitwerpselen zou vergroten en winderigheid zou veroorzaken.