Het meer en deel van eigenaren zit echter tussen deze voedingsvormen in, met een combinatie van vlees en plantaardige producten. Wellicht stel je jezelf de vraag hoeveel vlees een hond écht nodig heeft. Hier leer je wat een evenwichtige voeding voor een hond inhoudt en welke rol het vleesaandeel daarin speelt.
Hoe veel vlees heeft mijn hond echt nodig?
“Een hond heeft vlees nodig!” - deze uitspraak heb je wellicht al van andere hondeneigenaren gehoord. De hond stamt inderdaad af van de wolf en wolven voeden zich hoofdzakelijk met vlees. De hedendaagse gedomesticeerde hond is echter geen wolf meer. De evolutie van wolf naar hond heeft tienduizenden jaren geduurd en in al die tijd heeft het organisme zich aangepast aan andere omstandigheden en behoeften. Vooral wat betreft de energiebehoefte verschillen de meeste honden toch wezenlijk van hun gemeenschappelijke voorouders. Jouw hond hoeft uiteraard geen 50 kilometer per dag meer af te leggen om territorium te doorkruisen of een prooi te zoeken. Een typische familiehond loopt zelden meer dan zeven tot acht kilometer per dag. Daarom heeft je hond in principe tegenwoordig meer behoefte aan een voeding die een gematigde hoeveelheid energie levert, met minder vet en meer eiwit. Daarbij is vooral een evenwichtige verhouding tussen vlees, koolhydraten en voedingsvezels belangrijk.
Hoe voer ik mijn hond evenwichtig?
ieder geval niets tekort. Het aandeel zuiver dierlijke proteïnen in Happy Dog droogvoer is met tot 90 procent van het totale proteïnegehalte duidelijk groter dan in hondenvoeding van veel andere fabrikanten. Om je hond een evenwichtige vleesmaaltijd te geven, vullen we dit aan met een optimale hoeveelheid *koolhydraten uit aardappelen of graan, belangrijke voedingsvezels en levensnoodzakelijke vitamines en mineralen. Met de natuur als voorbeeld en voortbordurend op de hond als afstammeling van de wolf, hebben we het Happy Dog Natural Life Concept® ontwikkeld en aangepast aan de moderne hond. Het biedt uw hond een wetenschappelijk onderbouwd en uit voedingfysiologisch oogpunt zinvolle combinatie van levensnoodzakelijke vitale stoffen. Zo wordt de stofwisseling optimaal op maat van uw hond ondersteund. Om deze reden voegen we aan onze voeding ook natuurlijke producten, zoals kruiden, appel, mossel of lijnzaad toe. Zo kunnen wij van Happy Dog je hond de beste basis voor een lang en vitaal hondenleven geven.
Maar wat betekent vleesaandeel in hondenvoeding eigenlijk?
Wist je dat het begrip vleesaandeel niet wetenschappelijk gedefinieerd is? Dit leidt tot erg verschillende ingrediëntenlijsten op verpakkingen. Maar hoe komt dat? Bij de procentuele vermelding van het vleesaandeel geeft niet enkel de effectieve hoeveelheid vlees (hoeveelheid puur vlees of totale hoeveelheid verse ingrediënten van een dier) de doorslag, maar vooral of er vers vlees of gedroogde grondstoffen gebruikt worden. Vers vlees en organen bestaan gemiddeld voor 70 % uit water. Door de verhitting tijdens de productie van gedroogd vlees wordt het meeste water onttrokken. Zo blijft er ca. 30 % gedroogd vlees over. Dit kan op een voor het milieu betere en duurzamere manier getransporteerd en bewaard worden. Vers vlees wordt meteen verwerkt, zonder dat er een drogingsproces aan voorafgaat. Het water in het vlees wordt hier pas onttrokken tijdens het productieproces van het droogvoer. Een eerlijke vermelding op de verpakking definieert het ‘vleesaandeel’ als het aandeel dierlijke proteïnen van totale proteïnegehalte van de hondenvoeding.
Het is dus niet moeilijk te begrijpen waarom de vermelde vleesaandelen niet eenvoudig met elkaar kunnen worden vergeleken. Zeker bij hondenvoeding die gebaseerd is op gedroogde grondstoffen, is het vermelde vleesaandeel duidelijk kleiner. Want gedroogd vlees bevat slechts een minimale hoeveelheid water. Zelfs al zouden er uitsluitend verse ingrediënten worden gebruikt bij de productie van hondenvoeding, dan nog blijft op het einde enkel het gedroogde aandeel over. Om hondenvoeding van verschillende producenten te kunnen vergelijken met elkaar op vlak van aandeel dierlijke proteïnen, zou het gedroogde aandeel dus uniform moeten worden vermeld. Zeker bij hondendroogvoer kunnen de producenten echter verschillende waarden voor de ingrediëntenlijst gebruiken. Dan lijkt het op het eerste gezicht alsof een bepaalde hondenvoeding meer vlees bevat dan een ander product. Enerzijds valt echter het te bezien wat er als vlees wordt beschouwd. Is het puur vlees of de totale hoeveelheid verse ingrediënten van een dier? Anderzijds is het relevant te weten of de ingrediënten verse of gedroogd worden verwerkt. Wij bij Happy Dog vermelden uitsluitend het echte aandeel gedroogd vlees. Dat betekent dat het vleesaandeel in onze producten beduidend groter is dan op het eerste gezicht lijkt.
Het vleesaandeel in Happy Dog hondenvoeding
Voor onze dierenvoeding gebruiken we vlees en voedzame organen van vers geslachte dieren van levensmiddelenkwaliteit. Voor ons is de beste kwaliteit essentieel bij onze dierlijke grondstoffen. Het is belangrijk voor honden dat het aandeel dierlijke proteïnen of het vleesaandeel beduidend groter is dan het aandeel plantaardige proteïnen. Bij Happy Dog bestaat de totale hoeveelheid proteïnen voor tot wel 90 % uit dierlijke proteïnen. Ontdek hier de waaier aan soorten Happy Dog droogvoer.
Natvoer voor honden met groot vleesaandeel
Natuurlijk bevat ook ons natvoer voor honden een groot vleesaandeel en biedt het je lieveling alles wat hij nodig heeft. Ons Happy Dog natvoer met veel vlees is verkrijgbaar in 10 verschillende soorten. Zo zit er ongetwijfeld ook iets bij wat jouw hond lekker vindt.
Graanvrije hondenvoeding met een groot vleesaandeel
Heeft je hond een erg gevoelige maag of heeft de dierenarts een voedselintolerantie bij hem vastgesteld? Dan zouden de talrijke graanvrije soorten van Happy Dog wel eens precies kunnen zijn wat jouw lievelingshond nodig heeft. Natuurlijk letten we er bij ons graanvrij droogvoer ook op dat je hond voldoende vlees te eten krijgt. Tal van soorten zijn gebaseerd op één dierlijke proteïnebron (monoproteïne) en worden gemaakt zonder granen met aardappel. Heeft je hond een intolerantie voor aardappel? Ook hier kunnen wij helpen. Bij Happy Dog Sensible Piemonte en Mini Piemonte gebruiken we Italiaanse tamme kastanje als exclusieve koolhydraatbron. Ontdek hier onze graanvrije hondenvoeding.
Droog- en natvoer met elkaar vergelijken - zo doe je dat!
Het verschil is watergehalte tussen droog- en natvoer maakt het zoals gezegd moeilijk om voedingsstofgehaltes, zoals het proteïnegehalte, met elkaar te vergelijken. De vergelijking gaat meer op wanneer je de zogenaamde droge substantie (DS) - de hoeveelheid voedingsstoffen in 100 procent gedroogde toestand - met elkaar vergelijkt.
Dit rekenvoorbeeld toont je hoe je de voedingsstofgehaltes kunt vergelijken:
Vergelijking van de proteïnegehaltes van twee soorten nierdieetvoeding, A (droogvoer) en B (natvoer)
Nierdieetvoeding A (droogvoer) bevat:
10 % vocht, 12,5 % ruwe proteïne. 100 % originele voeding - 10 % water = 90 % DS.
12,5 (ruwe proteïne) : 90 (DS) x 100 = 13,8% ruwe proteïne in de DS
Nierdieetvoeding B (natvoer) bevat:
61% vocht met 6,8 % ruwe proteïne. 100 % originele voeding - 61 % water = 39 % DS.
6,8 (ruwe proteïne) : 39 (DS) x 100 = 17,4% ruwe proteïne in de DS
Het voorbeeld toont aan dat het natvoer duidelijk meer proteïne bevat dan je op het eerste gezicht zou denken.. Het is dus belangrijk om deze omrekening uit te voeren wanneer je nat- en droogvoer met elkaar wil vergelijken.